Javea

Javea

Het kleine romantische Javea is gelegen pal aan het strand van de Costa Blanca. De romeinse naam voor Javea = Xabia (beiden spreek je uit als gabbia). Het stadje Javea is in 1981 door de Wereldgezondheidsdienst uitgeroepen tot de gezondste plek ter wereld. O.a. omdat het stadje op het uiterste puntje van de meest vooruitstekende kust van Spanje ligt. De oostelijke luchtstroom zorgt voor de aanvoer van duizenden kilometers schone Middellandse zeelucht. De natuurlijke ligging aan de Middellandse zee en de bergen die het plaatsje omringen staan garant voor onvergetelijke uitzichten aan iedere kant.
De bevolking van dit deel van Spanje heeft een vrolijk en gezellig karakter en voorziet in haar levensonderhoud door wat de zee en het land haar te bieden hebben. De regio is bekend om haar kunstige handenarbeid en de vele traditionele feesten, maar ook de gastronomisch hoogstaande restaurantjes en de mooie golfbanen maken het voor de bewoners en bezoekers van deze streek heel erg aantrekkelijk. Tenslotte is de relatief kleine afstand van minder dan 100 km tot prachtige steden als Allicante en Valencia met hun internationale vliegvelden een aspect dat Javea interessant maakt. Een wandeling door Javea met haar uit de 15e eeuw stammende monumenten, de witgekalkte herenhuizen met hun smeedijzeren hekken en bv de San Bartolemé kerk geeft een blik in de Spaanse historie van dit plaatsje.
Van de 23.000 inwoners zijn er 8.000 afkomstig uit het buitenland. Deze groep verblijft het grootste deel van het jaar hier in hun prachtige buitenverblijven en geniet van het heerlijke klimaat en de prachtige natuur. De contrastrijke kusten met hun fijne zandstranden en hun baaien met glashelder water bieden een fantastische mogelijkheid tot diepzeeduiken, terwijl de spectaculaire bergen die van Kaap Antonio tot aan Kaap de La Nao reiken bieden hun bezoekers prachtige uitzichten waarbij op heldere dagen zelfs het eiland Ibiza gezien kan worden.